Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

 


Burkolás

Padlóburkolat

A burkoló lapok választásánál figyelembe kell venni többek között a lapok minőségét, I.osztályú, PE-4-es kopásállóság ajánlott.
A méret is igen lényeges, egy kis alapterületű helyiségbe ne rakjunk nagyméretű lapot, mert nem érvényesül a választott burkoló lap. Ilyen esetben egy 20x20 cm-es burkolatot ajánlom. Nagyobb helyiségbe szerencsésebb a 30x30cm-es. Ebben az esetben lehet diagonális fektetést is előtérbe hozni, ami a teret 
optikailag még nagyobbá teszi.

A diagonális burkolatot keretbe is zárhatjuk, ez általában szűkíti a teret, így a helyiség méretétől függően alkalmazzuk. A keret mérete általában a lábazattal megegyező legyen, 7-8cm.

Kültéri burkolásnál nagyon fontos, hogy a lapok fagyállóak és csúszásgátlók legyenek, ezek általában már magas kopásállósággal bírnak.

Az épített zuhanytálca kiépítését már az elején a vízvezeték szerelővel egyeztetve kell megkezdeni. Miután a szerelő elhelyezte a lefolyócsöveket és a padlóösszefolyó tönköt, vízzáró betonnal a kellő magasságra betonozzuk. Száradás után a falakat és a padlót is kenhető folyékony fóliával kezeljük le, ami biztosítja a teljes vízzárást. Ezek után kezdődhet a burkolás magas minőségű flexibilis csemperagasztóval. Elsősorban esztétikai kérdés, mikor használjunk épített zuhanytálcát, illetve vannak olyan helyiségek, ahová a sztenderd méretek nem illeszthetők be.

Fal burkolásnál nem csak a minőségre, méretre de a színre is oda kell figyelni. A padlólap legyen sötétebb, mint a fali lap. Optikailag ez a legmegfelelőbb. Természetesen a formákkal és színekkel való játék mind egyedi ízlés kérdése, a megrendelő döntése. 
Említést érdemel az üvegmozaik is, ami mostanában újra teret hódit. Épített zuhanytálcánál ajánlott, de a konyhapult és a konyhaszekrény közé is többen kérik.

A bordűrt leginkább szemmagasságba helyezzük el, így érvényesül a legjobban. Ha a helyiség engedi, maradjon egy kis felület a csempe és a mennyezet között, amit le lehet festeni akár a csempe színével megegyező, akár árnyalatban kissé eltérő színre.

A fugázóhabarcs is egy fontos dolog, itt is oda kell figyelni a szín választására, ami leginkább a lap dominánsabb színével legyen összhangban. Padlóburkolatnál praktikusabb a sötétebb fugázó, hiszen könnyebben koszolódik. Mint minden burkolásnál, itt is nagyon sokat számít a színekkel való játék. Érdemes kikérni lakberendező segítségét, vagy mi magunk is kipróbálhatjuk a különböző hatásokat, ha színes ceruzával papíron kísérletezünk.


Parketta vásárlásánál célszerű szakboltba menni, a csomagoláson minden adat megtalálható. Milyen a vastagsága, teherbírása, alkalmas-e a padlófűtésre, vagy sem. A mostanában divatos laminált parketta jóval egyszerűbb és olcsóbb, mint a hagyományos parketta, de azt is érdemes tudni, hogy nagyon érzékeny. Léteznek már ebből is jobb minőségű termékek, érdemes rászánni a pénzt.